Shampoo- en conditioner bars: hoe werken ze en welke moet ik kiezen?

Steeds meer mensen kiezen bewust voor een duurzame levensstijl. Dat zien we ook terug in de badkamer, waar plasticvrije haarverzorgingsproducten steeds populairder worden. Shampoo- en conditionerbars zijn een perfect voorbeeld van deze trend. Maar hoe werken ze precies? En welke moet je kiezen? In deze blog lees je alles over deze handige en ecologische haarverzorgingsproducten.

Vloeibare shampoo en conditioner: veel water én plastic

De meeste shampoo- en conditionerproducten die we kennen, zitten bomvol water. Vaak is dit zelfs meer dan 70% van de inhoud! Dit water is niet alleen onnodig, maar het kost ook veel energie om te transporteren. Bovendien draagt het bij aan een hoop plastic afval, want de meeste flessen zijn van plastic gemaakt. Dit plastic belandt na gebruik vaak bij het restafval, of erger nog, in de natuur.

Plastic vervuilt onze planeet, bedreigt dieren en kan zelfs schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Het probleem met plastic is dat het niet afbreekt, maar vergruist in steeds kleinere stukjes, totdat het microplastic wordt. Microplastic komt via verschillende routes in onze voedselketen én drinkwater terecht. Gelukkig is er een beter alternatief: shampoo- en conditionerbars!

De voordelen van shampoo- en conditioner bars

Het overstappen op shampoo- en conditionerbars wordt steeds populairder. En dat is niet zonder reden! Deze bars zijn niet alleen beter voor het milieu, ze bieden ook nog eens een heleboel andere voordelen.

Een shampoobar gaat extra lang mee

Een shampoo- en conditionerbar gaat veel langer mee. Dit komt doordat er geen water in zit, waardoor de bar veel geconcentreerder is dan vloeibare shampoo. Met één bar doe je al gauw 2 tot 3 keer langer dan met een fles shampoo! Dit bespaart je geld én vermindert afval.

Makkelijk voor op reis

Shampoobars zijn klein en licht, waardoor ze ideaal zijn om mee te nemen op reis of naar de sportschool. Je hoeft geen zware flessen meer mee te sjouwen en je bagage is een stuk kleiner. Een ander pluspunt: je hoeft je geen zorgen te maken over lekkende flessen in je tas!

Bevat voedende oliën voor je haar

Veel shampoobars bevatten natuurlijke oliën en andere voedende ingrediënten die je haar gezond en glanzend maken. Deze ingrediënten zijn vaak beter voor je haar dan de chemische stoffen die in veel vloeibare shampoos zitten.

Ook een shampoobar kan lekker schuimen

Veel mensen denken dat shampoobars geen schuim produceren. Dit klopt niet helemaal. Door de bar tussen je handen te wrijven of over je natte haar te halen, creëer je een heerlijk romig schuim.

Shampoobars voor elk haartype

Voor elk haartype is er wel een shampoobar te krijgen: van droog en krullend tot vet en fijn haar. Zo vind je altijd een bar die perfect bij jouw haar past. Hieronder vind je een paar voorbeelden per haartype. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer shampoobars in ons assortiment, dus er is zeker een shampoobar die perfect bij jouw haar past.

Tip: let bij het kiezen van een shampoobar op de ingrediënten en de beschrijving om te zien of deze geschikt is voor jouw haartype.

Normaal haar

Heb je een normaal haartype? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Lamazuna Shampoo Blok Witte & Groene Klei. Dit blok is ideaal voor normaal haar en heeft een verfrissende geur van citroengras. Of kies Douce Nature – Fleur de Shampooing: een echte shampoo zonder zeep, op basis van klei en verrijkt met biologische sheaboter en gele klei.

Voor normaal haar en een gevoelige hoofdhuid is de Bee Honest Shampoo & Conditioner Bar Bergamot & Bijenwas een goede keuze. Deze bar biedt verzorging met een milde formule op basis van bergamot en bijenwas.

Droog haar

Heb je droog haar? De Fair Squared Shampoo Bar Shea is speciaal ontwikkeld voor droog haar en een gevoelige hoofdhuid. Het bevat sheaboter en babassu-olie, die mild reinigend en vochtinbrengend zijn.

Daarnaast biedt de vochtinbrengende Attitude Leaves Bar Shampoo met kruidengeur een unieke mix van oliën zoals roze klei en ricinusolie, perfect voor een diepe reiniging en voeding zonder plastic flessen. Ook de Bee Honest Shampoo & Conditioner Bar Jasmijn & Propolis is een goede keuze met propolis voor zijn herstellende eigenschappen en honing voor glans en frisheid.

Vet haar

Heb je vaak last van vet haar? Dan zijn er een paar shampoobars die speciaal voor jou zijn gemaakt. Neem bijvoorbeeld de The Solid Bar Company Shampoo (vet haar). Het is een veganistische shampoo die geen afval achterlaat.

Een andere goede keuze is de Douce Nature - Fleur de shampooing - Vet haar. Het is een echte shampoo, zonder zeep, met biologische karitéboter voor extra voeding en zachtheid. Of probeer de Dr Organic Tea Tree & Citroen Shampoo Bar. Deze bar, met organische tea tree, natuurlijke klei en citroen, zuivert je haar en hoofdhuid op een natuurlijke manier.

Fijn haar

Heb je fijn haar dat wat extra verzorging kan gebruiken? Dan zijn er een paar shampoobars die hier goed bij passen. Kijk eens naar de Beauty Kitchen Deep Cleanse Shampoo Bar - Spearmint & Orange. Deze bar reinigt diep met kokosnoot, pepermunt, sinaasappel en groene munt, waardoor je haar er voller uitziet.

Een andere optie is de Faith in Nature Dragon Fruit Shampoo Bar, vol met antioxidantrijke drakenfruit om je haar te voeden en revitaliseren. En dan hebben we nog de Dr Organic Aloe Vera & Shea Shampoo & Conditioner Bar. Met organische aloë vera en shea butter reinigt en herstelt deze bar mild, terwijl het je haar en hoofdhuid kalmeert met een heerlijke frisse geur.

Krullend haar

Heb je prachtige krullen die wat extra liefde nodig hebben? Dan is de Faith in Nature Shea & Argan Shampoo Bar het overwegen waard. Deze bar is gemaakt met fair trade shea boter en argan extracten om je krullen zachtjes te voeden.

Een andere geweldige optie is de Dr Organic Kokosnoot & Sinaasappel Shampoo & Conditioner Bar. Deze voedende bar zit vol met exotische kokosnoot en zoete sinaasappel om krullend en dik haar te hydrateren en te herstellen.

Gekleurd haar

Heb je gekleurd haar dat extra zorg nodig heeft? De Douce Nature - Fleur de Shampooing Gekleurd Haar is dan precies wat je zoekt. Deze plasticvrije shampoo bar is speciaal geformuleerd met biologische vijgenpulp, saffloerolie en shea boter om gekleurd haar te verzorgen en te beschermen. Het zorgt voor een fijn, delicaat schuim en is praktisch dankzij het centrale gat om op te hangen.

Hoe gebruik je een shampoo- en conditionerbar?

 

Shampoo- en conditionerbars zijn makkelijk in gebruik en beter voor het milieu dan traditionele flessen. Hier is hoe je ze gebruikt:

  1. Maak je haar nat: zorg ervoor dat je haar goed nat is voordat je begint. De bars werken het beste op nat haar.
  2. Wrijf de bar over je haar: neem de bar in je handen en wrijf deze over je natte haar om schuim te maken.
  3. Masseer het schuim in: verdeel het schuim gelijkmatig over je haar en hoofdhuid. Masseer het goed in, net zoals met een vloeibare shampoo.
  4. Spoel grondig uit: spoel je haar goed uit met water totdat alle shampoo of conditioner weg is.
  5. Laat je haar drogen: laat je haar op natuurlijke wijze drogen: Gebruik je liever een föhn? Doe dit dan op een lage stand om je haar te beschermen tegen hittebeschadiging.

Op deze manier krijg je schoon, fris haar terwijl je bijdraagt aan een schonere planeet door minder plastic te gebruiken.

De overgang naar shampoo- en conditionerbars

Heb je de stap gezet en ben je overgegaan op shampoo- en conditionerbars? Dat is goed voor je haar én voor het milieu! Om je te helpen de beste resultaten te behalen met je nieuwe haarverzorgingsroutine, hebben we een paar handige tips voor je:

  • Geef je haar de tijd om te wennen: het kan even duren voordat je haar gewend is aan de nieuwe formule van een bar. Sommige mensen merken dat hun haar in het begin wat stugger of minder glanzend aanvoelt. Dit is normaal en trekt meestal binnen een paar weken weg.
  • Experimenteer met verschillende technieken: er zijn verschillende manieren om schuim te creëren met een bar. Probeer de bar tussen je handen te wrijven, over je natte haar te halen of in een klein beetje warm water te laten weken totdat er schuim ontstaat.
  • Gebruik genoeg van het product: gebruik niet te weinig van je shampoo- en conditionerbar, anders krijg je mogelijk niet genoeg schuim. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg als het nodig is meer toe.

Kies bewust, kies plasticvrij!

Met shampoo- en conditionerbars ben je niet alleen goed bezig voor je haar, maar ook voor de planeet. Door te kiezen voor bars, verminder je de hoeveelheid plastic afval die je produceert. Wil je nog meer tips om plasticvrij te leven? Lees dan deze blogs met zero waste tips: