Ontvlekken met huis-tuin-en keukenmiddeltjes, wat werkt er echt?

Kindje knpeit met ijsje

Last van een vlek op je favoriete kledingstuk? Geen paniek! Voordat je naar dure vlekverwijderaars grijpt, is het de moeite waard om te kijken wat je in huis hebt. Er zijn tal van effectieve huis-tuin-en keukenmiddeltjes die vlekken kunnen verwijderen zonder je portemonnee te belasten.

In deze blogpost bespreken we vijf van de beste tips die écht werken. We hebben het over tandpasta voor tomatensaus, afwasmiddel voor gras en chocolade, natuurazijn voor make-up, terre de Sommières voor vetvlekken en hoe je jouw witte sneakers weer kunt laten stralen.

Dus zet die vlekverwijderaar maar in de kast en ga aan de slag met deze eenvoudige en budgetvriendelijke oplossingen!

1.   Tandpasta (tomatenvlekken, grasvlekken)

Heb je een tomatensausvlek op je favoriete shirt? Geen zorgen! Tandpasta kan wonderen doen. Hoe werkt het? Tandpasta bevat zachte schuurmiddelen die kunnen helpen om de vlek los te maken.

 Zo gebruik je tandpasta voor vlekken: 

  1. Breng een beetje tandpasta aan op de tomatenvlek.
  2. Wrijf het zachtjes in met je vingers of een zachte doek.
  3. Laat het een paar minuten intrekken.
  4. Spoel de tandpasta uit met koud water.
  5. Was het kledingstuk zoals je normaal zou doen.

Niet alleen tomatenvlekken, maar ook grasvlekken behandel je makkelijk met tandpasta. Door de zachte schurende werking van de tandpasta breken de pigmenten van de vlekken af, waardoor ze makkelijker uit te wassen zijn. Zo houd je niet alleen je tanden in topconditie, maar pak je ook effectief vlekken aan. Handig, toch?

Neem bijvoorbeeld de Nordics Organic Tandpasta voor deze klus. Deze tandpasta bevat allerlei bio-gecertificeerde extracten en is zelfs PETA-gecertificeerd, vegan en Ecocert Cosmos Organic gecertificeerd.

2.   Afwasmiddel (zonnebrand, grasvlekken, chocoladevlekken)

Afwasmiddel is een veelzijdige ontvetter en werkt prima voor verschillende soorten vlekken, zoals zonnebrandcrème, gras en chocolade. Het is een onmisbaar hulpmiddel in huis! De sterke ontvetters breken vet en vuil af, waardoor je vlekken makkelijker verwijdert.

Hier is hoe je afwasmiddel gebruikt voor vlekken:

  1. Breng een kleine hoeveelheid afwasmiddel rechtstreeks aan op de vlek.
  2. Wrijf het zachtjes in met je vingers of een zachte doek.
  3. Laat het afwasmiddel een paar minuten inwerken.
  4. Spoel het kledingstuk grondig uit met koud water.
  5. Was het daarna zoals je normaal zou doen.

Gebruik voor een extra frisse geur Seepje Afwas Tintelfrisse Citroen. Dit afwasmiddel is perfect voor zonnebrandcrème-, grasvlekken, maar ook ketchup of tomatensausvlekken. Met deze simpele stappen en de juiste producten van bijvoorbeeld Seepje, krijg je je kleding weer stralend schoon.

3.   Natuurazijn (make-up, deodorantvlekken, balpen)

Laat je favoriete blouse niet verloren gaan door een vervelende make-up, deodorant of balpenvlek. Grijp in plaats van dure vlekverwijderaars naar een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief: natuurazijn.

Natuurazijn is niet voor niets een wondermiddel in het huishouden en blijkt ook verbazingwekkend effectief te zijn tegen veel soorten vlekken. En waarschijnlijk heb je dit goedkope en effectieve product allang in je keukenkastje staan.

De azijn werkt op verschillende manieren:

  • Lost vuil en vet op: de azijn breekt dankzij de zure eigenschappen de vet- en oliemoleculen af die vaak de oorzaak zijn van vlekken.
  • Verwijdert geurtjes: de azijn neutraliseert geuren, waardoor onaangename zweetluchtjes van deodorant verdwijnen.
  • Bleekt licht: de azijn heeft een milde blekende werking, die helpt om kleurstoffen in vlekken te verwijderen.

Hier is hoe je natuurazijn gebruikt tegen hardnekkige vlekken:

  1. Maak een doekje vochtig met natuurazijn.
  2. Wrijf het doekje over de vlek totdat deze begint te vervagen.
  3. Voor hardnekkige vlekken: maak een mengsel van water en azijn (ongeveer 1 deel azijn op 2 delen water).
  4. Laat het kledingstuk een paar uur in dit mengsel weken.
  5. Was het daarna zoals je normaal zou doen.

Gebruik natuurazijn zelf eens tegen vlekken en zie hoe effectief het is!

4.   Terre de sommières (vetvlekken)

Ken je Terre de Sommières? Dit is ook wel bekend als volleersaarde of zeep van Fez. Het is een fijne klei met een ongelooflijke absorberende kracht. Al eeuwenlang is het een geheim wapen tegen allerlei soorten vlekken, met name die veroorzaakt zijn door vet en olie.

De minuscule deeltjes van de klei in terre de Sommières werken als kleine magneten voor vetmoleculen. Ze trekken de vetten aan en nemen ze op, waardoor de vlek verdwijnt.

Het grote voordeel? Terre de Sommières absorbeert vet en olie zonder water te gebruiken, wat bijzonder handig is voor delicate stoffen of meubels die je liever niet nat maakt.

Gebruik terre de Sommières op de volgende manier:

  1. Strooien: strooi een royale hoeveelheid terre de Sommières poeder op de vlek. Zorg ervoor dat de hele vlek bedekt is.
  2. Laat het inwerken: laat het poeder ten minste 2 uur, of liever nog een hele nacht, inwerken op de vlek. Hoe langer het inwerkt, hoe beter het vet wordt geabsorbeerd.
  3. Verwijderen: verwijder het poeder met een stofzuiger of een schone doek.
  4. Wassen: was het kledingstuk zoals gebruikelijk in de wasmachine.
  5. Herhalen: als de vlek nog niet helemaal weg is, herhaal het proces totdat de vlek verdwenen is.

Met Terre de Sommières in je schoonmaakarsenaal heb je een krachtig, natuurlijk middel om vetvlekken effectief aan te pakken. Ontdek zelf hoe makkelijk en efficiënt dit kleipoeder werkt!

5. Witte sneakers schoonmaken

Witte sneakers zien er al snel vies uit na een tijdje gebruik. Maar wist je dat je ze met een paar eenvoudige stappen weer laat stralen?

Dit is hoe je jouw witte sneakers weer stralend wit maakt:

  1. Haal de veters uit je sneakers en stop ze in de wasmachine. Dit maakt ze weer schoon en fris.
  2. Maak een sopje van lauw water, een paar druppels afwasmiddel en een scheutje azijn. Gebruik een zachte borstel of een oude tandenborstel om je sneakers goed schoon te schrobben. Vooral de zolen en randen verdienen extra aandacht.
  3. Voor hardnekkige vlekken kun je een doekje met onverdunde azijn gebruiken. Wrijf de vlekken voorzichtig weg met cirkelvormige bewegingen. Azijn is erg effectief tegen allerlei soorten vlekken.
  4. Gebruik een natuurlijke scrubbende tandpasta zonder microplastics, zoals de eerder genoemde Nordics Organics tandpasta, om de randen van je sneakers schoon te maken. Breng wat tandpasta aan op een oude tandenborstel en schrob de randen goed.
  5. Spoel je sneakers af met schoon, koud water om alle zeep- en tandpastaresten te verwijderen. Laat ze daarna aan de lucht drogen. Vermijd directe hittebronnen om beschadiging te voorkomen.

6. Baking Soda (Soda)

Baking soda, ook wel soda genoemd, is niet alleen een simpel ingrediënt voor in de keuken. Het is een veelzijdig en krachtig schoonmaakmiddel met verrassende mogelijkheden. Zowel zweetvlekken als geurige sportkleding zijn geen partij voor baking soda!

Hoe werkt het? Baking soda werkt als een mild schuurmiddel en heeft een natuurlijke, licht alkalische pH-waarde. Dit helpt om vet en vuil los te maken, en het neutraliseert zuren, waardoor het ook geuren effectief bestrijdt.

Volg deze stappen om baking soda te gebruiken tegen vlekken:

  1. Maak een pasta: meng een eetlepel baking soda met een kleine hoeveelheid water tot je een dikke pasta hebt. Je hebt maar een beetje water nodig om een smeerbare substantie te maken.
  2. Breng de pasta aan op de vlek: smeer de baking soda-pasta direct op de vlek. Zorg ervoor dat de hele vlek bedekt is met een gelijkmatige laag pasta.
  3. Laat het inwerken: laat de pasta ongeveer 15 minuten intrekken. Dit geeft de baking soda de tijd om in de vezels van de stof te trekken en de vlek en geur te neutraliseren.
  4. Schrob de vlek: gebruik een zachte borstel of een oude tandenborstel om de pasta voorzichtig in de vlek te schrobben. Dit helpt om de vlek los te maken.
  5. Spoel af met koud water: spoel de pasta grondig uit met koud water. Zorg ervoor dat alle resten van de baking soda zijn verwijderd.
  6. Was zoals gewoonlijk: was het kledingstuk zoals je normaal zou doen, volgens de wasinstructies op het label.

Tip: laat de pasta langer inwerken bij zeer hardnekkige vlekken, zelfs een paar uur of een hele nacht.

7. Citroensap

Citroensap is een krachtig natuurlijk bleekmiddel dat niet alleen helpt bij het verwijderen van roestvlekken en wijnvlekken, maar ook bij andere hardnekkige vlekken. Citroensap bevat citroenzuur, een natuurlijk zuur dat helpt bij het afbreken van vlekken en het bleken van de stof – wat ook fijn is bij het verwijderen van pigmentatie in de vlekken.

Dit is hoe je citroensap voor vlekken gebruikt:

  1. Pers citroensap uit: pers verse citroensap uit een citroen. Zorg ervoor dat de citroen rijp is voor het beste resultaat.
  2. Breng het sap aan op de vlek: giet of spuit het citroensap rechtstreeks op de vlek. Zorg ervoor dat de vlek volledig bedekt is met het sap.
  3. Laat het sap inwerken: laat het citroensap ongeveer 30 minuten tot een uur inwerken op de vlek. Dit geeft het zuur de tijd om in de stof te trekken en de vlek los te maken.
  4. Controleer de vlek: controleer na 30 minuten of het sap begint in te werken op de vlek. Als de vlek lichter wordt, kun je doorgaan met de volgende stap. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, laat het sap dan nog wat langer inwerken.
  5. Was het kledingstuk: was het kledingstuk zoals gebruikelijk, volgens de wasinstructies op het label. Gebruik als het mogelijk is warm water voor extra reinigingskracht.
  6. Controleer na het wassen: controleer na het wassen of de vlek volledig is verdwenen. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, herhaal dan de stappen of probeer een andere vlekverwijderingsmethode.

Tip: meng voor extra kracht het citroensap met een gelijke hoeveelheid water voordat je het op de vlek aanbrengt.

Tips om vlekken te voorkomen

Vlekken op je favoriete kledingstuk of schoenen zijn vervelend, maar gelukkig kun je ze vaak met een beetje aandacht en de juiste middelen voorkomen. Hier zijn enkele tips om je te helpen.

Snel handelen is de sleutel

Zodra je een vlek ziet, spoel deze dan zo snel mogelijk met koud water. Dit helpt om de vlek te verdunnen en te voorkomen dat deze zich in de stof hecht. Wacht ook niet met het behandelen van de vlek. Hoe langer een vlek blijft zitten, hoe moeilijker deze te verwijderen is.

Test nieuwe producten

Voordat je een vlekverwijderaar of ander schoonmaakmiddel op de vlek gebruikt, test het dan eerst op een onopvallende plek van de stof. Zo voorkom je dat de kleur van de stof verbleekt of aangetast wordt.

Wist je dat...

Wist je dat je met slechts een paar eenvoudige ingrediënten een krachtige vlekkenstick kunt maken? Deze stick is perfect voor het verwijderen van allerlei vlekken, van chocolade tot gras en thee. Het beste van alles is dat je de stick makkelijk zelf maakt, gewoon thuis! Het recept is simpel en de resultaten zijn geweldig. Wil je weten hoe je het doet? Check dan deze handige blog: Natuurlijk vlekken verwijderen met een zelfgemaakte vlekken stick.