Is plastic free altijd beter? Verpakkingen onder de loep

Is plastic free altijd beter? Verpakkingen onder de loep

Plastic is overal: in onze oceanen, op land en zelfs in onze voeding. En dat is een probleem. We weten allemaal dat plasticvervuiling slecht is voor onze planeet. Wanneer je duurzame producten kiest, denk je misschien automatisch dat een plastic free verpakking altijd de beste keuze is. Maar is dat wel zo? Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van verschillende soorten verpakkingen en ontdekken wat echt duurzaam is.

De keerzijde van plastic

Plastic lijkt op het eerste gezicht een handig en voordelig materiaal: het is licht, flexibel, sterk en goedkoop. Maar de keerzijde van plastic is groot. Het grootste probleem is dat het bijna niet afbreekt. Het plastic dat in de afvalberg terechtkomt, blijft honderden jaren bestaan voordat het wordt afgebroken. Al die tijd kan het schadelijk zijn voor zowel dieren als het milieu.

Dieren kunnen plastic inslikken, waardoor ze ziek worden of zelfs sterven. Daarnaast breekt plastic af in kleine stukjes, die uiteindelijk in onze voeding en water terechtkomen. Dit is niet alleen slecht voor de natuur, maar natuurlijk ook voor onze gezondheid. Hier lees je meer over microplastics.

Een ander probleem met plastic is dat het wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas. De productie van plastic draagt bij aan klimaatverandering, omdat er veel CO2 vrijkomt. Gelukkig zijn er steeds meer plasticvrije alternatieven en kunnen we plasticvervuiling tegengaan. Dat begint al met kleine stapjes in onze dagelijkse routines! Bij ons vind je een speciaal zero waste assortiment met alleen maar producten die de afvalberg verminderen.

Verschillende soorten plastic free verpakkingen

Een plastic free verpakking klinkt als de perfecte oplossing, maar dat is niet altijd het geval. Het is belangrijk om naar de volledige levenscyclus van de materialen te kijken. Hieronder lichten we een aantal interessante plasticvrije verpakkingen uit.

Gerecycled plastic

Gerecycled plastic is een beter alternatief dan nieuw plastic, omdat het de afvalberg vermindert en minder energie kost om te produceren. Door te kiezen voor producten met gerecycled plastic ondersteun je de recyclingindustrie en help je om plastic afval een nieuw leven te geven. Het is nog steeds plastic, maar wel een duurzamere optie.

Voordelen van gerecycled plastic:

  • Vermindert de hoeveelheid nieuw plastic afval: door gebruik te maken van bestaand plastic, hoeven we minder nieuwe grondstoffen te winnen.
  • Minder energieverbruik: de productie van gerecycled plastic kost minder energie dan de productie van nieuw plastic.

Nadelen van gerecycled plastic:

  • Schadelijke stoffen: gerecycled plastic kan nog steeds kleine hoeveelheden schadelijke stoffen bevatten, van de oorspronkelijke productie of het gebruik van het plastic.
  • Recyclebaarheid: niet alle soorten plastic zijn even goed recyclebaar. Sommige plastics zijn moeilijk te scheiden of bevatten te veel additieven om te hergebruiken.

Tip: kies voor producten van gerecycled plastic met een keurmerk, zoals het Recycle-logo. Zo weet je zeker dat het plastic op een verantwoorde manier is gerecycled.

Aluminium (hervulbare flesjes)

Aluminium is een geweldig materiaal voor duurzame verpakkingen. Het is sterk, licht en kan eindeloos gerecycled worden zonder kwaliteit te verliezen. Hervulbare aluminium flesjes zijn perfect voor producten zoals shampoo, zeep en schoonmaakmiddelen. Je koopt het flesje één keer en vult het steeds opnieuw, wat afval én geld bespaart. Dat klinkt goed, toch? Laten we de plus- en minpunten eens bekijken.

Voordelen van aluminium verpakkingen:

  • Oneindig recyclebaar: aluminium kan keer op keer gerecycled worden zonder verlies van kwaliteit. Dit maakt het een zeer milieuvriendelijke keuze.
  • Lichtgewicht en sterk: aluminium is een licht maar toch sterk materiaal, wat energieverbruik tijdens het transport vermindert.
  • Houdt producten langer vers: aluminium verpakkingen zijn een uitstekende barrière tegen licht, lucht en vocht. Hierdoor gaan deze producten vaak langer mee.

Nadelen van aluminium verpakkingen:

  • De productie van aluminium kost veel energie: het winnen en produceren van aluminium vraagt veel energie. En als de energie afkomstig is van niet-duurzame bronnen is deze vervuilender.
  • Niet alle aluminium verpakkingen zijn recyclebaar: sommige aluminium verpakkingen zijn gecoat met andere materialen of bevatten mengsels die het recyclen moeilijker maken.

Tip: kies voor hervulbare aluminium flessen: zo heb je geen nieuwe flessen meer nodig en bespaar je afval. Zorg ervoor dat de aluminium verpakking die je koopt recyclebaar is.

Kartonnen verpakking (FSC-keurmerk)

Karton is een populaire keuze voor duurzame verpakkingen, en terecht! Kartonnen verpakkingen zijn een goed alternatief voor plastic, vooral als ze het FSC-keurmerk hebben. Dit keurmerk betekent dat het karton afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Het is belangrijk om te kiezen voor karton dat niet met plastic is gecoat, zodat het gemakkelijk gerecycled kan worden.

Voordelen van een kartonnen verpakking:

  • Hernieuwbaar en composteerbaar: karton is gemaakt van hout, een hernieuwbare bron. Dit betekent dat het opnieuw kan worden geplant en gekweekt. Bovendien breekt karton af in de natuur zonder schade aan te richten.
  • FSC keurmerk: dit keurmerk (Forest Stewardship Council) verzekert dat het hout voor het karton afkomstig is van bossen die op een duurzame manier worden beheerd.
  • Bedrukt met plantaardige inkt: veel kartonnen verpakkingen met het FSC-keurmerk worden bedrukt met inkt op basis van plantaardige oliën in plaats van schadelijke chemicaliën.

Nadelen van een kartonnen verpakking:

  • Kan minder stevig zijn dan andere materialen: karton is over het algemeen minder stevig dan plastic of aluminium. Dit kan een probleem zijn als de verpakking veel moet doorstaan tijdens transport of opslag.
  • Niet altijd geschikt voor vochtige producten: karton kan makkelijk beschadigd raken door water of vocht.

Tip: het is een goed idee om te kijken naar de afwerking van de kartonnen verpakking. Vermijd coatings of bedrukkingen die de recyclebaarheid verminderen.

Wat is de beste keuze verpakking?

Het antwoord is niet zwart-wit. Wat de beste verpakking is, hangt af van verschillende factoren. Gerecycled plastic, aluminium en karton met het FSC-keurmerk zijn in principe allemaal goede opties.

Het belangrijkste is om bewuste keuzes te maken en te letten op de duurzaamheid van de verpakking. Zo help je mee om onze planeet schoon te houden. Let bij je keuze voor een plastic free verpakking altijd op het volgende:

    • De herkomst van het materiaal: is het materiaal hernieuwbaar en afkomstig van duurzame bronnen?
    • De recyclebaarheid: kan het materiaal worden gerecycled in jouw regio?
    • De levensduur van de verpakking: gaat de verpakking lang mee of is het een wegwerpverpakking?
    • De productiemethode: is er veel energie gebruikt bij de productie van de verpakking?
 

Naast gerecycled plastic, aluminium en karton zijn ook verpakkingen van bamboe, glas en maiszetmeel interessante opties. Bamboe is een snelgroeiende plant die hernieuwbaar is.

 Het is snel te oogsten en kan opnieuw groeien zonder schade aan het milieu.

Glas is een ander duurzaam alternatief, omdat het oneindig recyclebaar is zonder verlies van kwaliteit. Het behoudt de kwaliteit van producten goed, maar het is wel zwaarder en breekbaarder dan bijvoorbeeld aluminium.

Daarnaast zijn verpakkingen van maiszetmeel een goede keuze. Deze breken volledig af, wat het ook ideaal maakt voor producten die je één keer gebruikt, zoals rietjes en bestek.

Uiteindelijk gaat het erom dat er zo min mogelijk plastic op onze planeet terechtkomt. De beste verpakking is in dit geval de verpakking die je het minst vaak nodig hebt. Kies dus waar mogelijk voor refills (navullingen) of producten met minimale verpakking.

Tip: kies voor scheidbare verpakkingen

Een handige tip bij het kiezen van verpakkingen, is om te kiezen voor verpakkingen met materialen die makkelijk te scheiden zijn. Zo kunnen ze beter gerecycled worden. Vermijd verpakkingen die meerdere soorten materiaal combineren, zoals plastic en metaal, want die zijn moeilijker te recyclen.

Door alles te scheiden, gooien we minder materialen per ongeluk weg bij het restafval. Zo besparen we grondstoffen en energie. Ook wordt de kwaliteit van het gerecyclede materiaal beter.

Ontdek onze plastic free producten

Ben je er klaar voor om bewuste keuzes te maken met plastic free alternatieven? Neem een kijkje in ons assortiment plasticvrije producten met milieuvriendelijke verpakkingen of microplastic vrije alternatieven. Samen kunnen we echt een verschil maken.

Wist je dat je ook zelf je eigen schoonmaakmiddelen kunt maken? Minimalistisch schoonmaken betekent minder producten gebruiken. Ontdek hoe je dat kunt doen in deze handige blog: minimalistisch schoonmaken doe je zo.

Door kleine stappen te zetten, dragen we allemaal bij aan een schonere wereld!